ANBO-RADIUS film

Er is regelmatig een filmmiddag in het Dorpscentrum, georganiseerd door de ANBO-RADIUS.

 

 

Vrijdag 30 juni 2017

“ Film is fantastisch en opwindend. Film brengt ons in de wereld van verbeelding maar ook in de wereld waarin we leven,” zei Ken Loach in Cannes, toen hij de Gouden Palm in ontvangst nam die hij kreeg voor de film van deze middag.

Daniel loopt tegen de zestig, is weduwnaar en werkloos meubelmaker. De film begint wanneer hij een reeks vragen moet beantwoorden van een ‘healthcare professional’ die moet bepalen of hij na zijn hartaanval weer aan het werk kan. Dat zijn dokter en fysiotherapeut hem dat hebben verboden doet er niet toe. Wel of Dan beide handen boven zijn hoofd kan houden alsof hij een hoed opzet! Op dat arbeidsbureau ontmoet Dan de jonge alleenstaande moeder Katie, die gedwongen van Londen naar Newcastle is verhuisd, ver van haar familie en de school van de kinderen. Ver van alles wat nog een vangnet vormde. Daniel doet dan zijn best die functie op zich te nemen. Hij doet wat klusjes in haar huis, maakt voor de kinderen dromenvangers met uit hout gesneden visjes.

De film is een van Loach’s meest felle aanklachten tegen het falende systeem van wat sociale zekerheid zou moeten zijn.

Een van de meest indrukwekkende scènes speelt zich af in de voedselbank. Voor het eerst zien we een instantie die mensen als Dan, Katie en haar kinderen met compassie benadert. En dan breekt Katie. En ik brak toen ik het zag en opnieuw nu ik het opschrijf. Als dit is waar een systeem mensen tot reduceert, als mensen zelfs hun waardigheid ervoor moeten opgeven, dan is er iets gruwelijk mis met dat systeem. Zoals Dan opmerkt: When you lose your self-respect you’re done for.

Waar:  Dorpscentrum   Lijtweg

Tijd: 14.30 u ( zaal open 14.00 u)

Kosten: € 5-

Plaats: Dorpscentrum | Tijd: 14.30 u ( zaal open 14.00 u) | Kosten: € 5-

 

 

U kunt bellen met Radius voor de titel.  Tel: 707 4260