24 november: Radius filmmiddag

In de maand november zijn er in vele landen bijeenkomsten en ontmoetingen om onze doden te herdenken. Per cultuur zeer verschillende vormen en riten. Deze film geeft ons een inzicht in het Japanse gedenken. Hij  vertelt het verhaal van de cellist Daigo Kobayashi, die zijn baan verliest wanneer zijn orkest wordt opgeheven.

Net nu hij een dure cello heeft aangeschaft. In een poging kosten te besparen, verhuist Daigo met zijn echtgenote van het dure Tokio naar zijn geboortestadje, waar ze het huis van zijn overleden moeder betrekken. Een mooi huis maar er moet wel geld op de plank komen!

De cellist solliciteert op een baan als ‘reisassistent’, in de veronderstelling dat dat iets in de toeristische sector is. Ter plekke blijkt het te gaan om een baan bij een uitvaartondernemer, als hulpje bij het kistklaar maken van overledenen. Daigo zegt toe, maar vertelt zijn vrouw niks. Daigo, fijn timide gespeeld,  overwint gaandeweg zijn angst voor zijn nieuwe vak. En dan is het tijd om in het reine te komen met zijn verleden; de gemiste crematie van zijn moeder, zijn sinds zijn jeugd verdwenen vader. Prachtige levenslessen over de dood, vergeving, familie, liefde. Gedragen door schitterende muziek, met droge humor en luchtigheid, is de film ondanks dat de dood centraal staat, zeker niet zwaar. En is de vele prijzen ( Oscar e.a. ) meer dan  waard.:

 

Plaats: Dorpscentrum

Tijd:14.30 u (zaal open 14.00 u)

Kosten: €5-