Maria Peters ( Sonny Boy, Kruimeltje ) deed 15 jaar over het maken van onze film van vandaag. We beleven dat een droom werkelijkheid kan worden ! Maar ….doorzetten is absoluut niet makkelijk voor de hoofdrolspeelster, veel moet ze opgeven en veel overwinnen. Ze wordt uiteindelijk de eerste succesvolle vrouwelijke dirigent ter wereld: Antonia Brico.

Ze wordt in 1902 als Wilhemina Wolthius in Rotterdam geboren, maar verhuist in 1908 met haar adoptieouders naar Californië. Na een muzikale opleiding in de VS vertrekt ze in 1927,- na veel vergeefse pogingen ergens een opleiding te kunnen krijgen-,  naar het conservatorium in Berlijn, waar ze als eerste Amerikaanse in 1929 afstudeert.

In 1930 debuteert ze als eerste vrouwelijke dirigent voor het Berlijns Filharmonisch Orkest; in 1938 is ze de eerste vrouw die voor het New York Filharmonisch Orkest staat.

Haar bewogen leven staat ook verder, met succes, in het teken van het veroveren van een plaats en die te behouden, in de ( nog steeds! ) door mannen gedomineerde dirigentenwereld. Dit jaar benoemde ons Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een vrouwelijke chefdirigent: Karina Canellakis!                                     

Locatie: Dorpscentrum
Tijd:  14.30 u ( zaal open 14.00 u )
Kosten: € 5-