Mededelingen

Anne van den Berg

Anne van den Berg

vanaf het eerste uur betrokken bij oprichting Dorpscentrum

Bron: Oegstgeest Courant. Foto: Wim van Tuijl. Datum: do 13 mei 2021, 11:55.

Een van de personen die vanaf de oprichting van het Dorpscentrum betrokken is, is Anne van den Berg. Voor haar pensionering was zij werkzaam als maatschappelijk activeringswerker. Ook is ze 16 jaar docent scheikunde geweest. Een van de redenen om haar te interviewen is dat ze zich na bijna zeven jaar heeft teruggetrokken uit het team van roostermakers.

“Vier personen stonden aan de wieg van het Dorpscentrum”, vertelt Anne. “Nellie Smeenk, Pieter en Ali Hellinga waren de andere drie. We noemden ons ook wel ‘de bende van vier’”. Ze legt uit: “het toenmalige Gemeentecentrum was eigendom van de Nederlandse Hervormde Kerk, naderhand met de Gereformeerde Kerk gefuseerd tot Protestantse Gemeente Oegstgeest (PGO). De exploitatie van dit centrum werd de PGO te duur, mede vanwege achterstallig onderhoud en de personeelslasten.” Afstoten van het Gemeentecentrum, waarbinnen diverse activiteiten plaatsvonden, werd een serieuze optie. Dit stuitte het viertal tegen de borst. “Ons doel werd het gebouw voor Oegstgeest te behouden voor ontmoeting en verbinding”. Deze doelstelling werd ondersteund via een petitie onder de bevolking. De kerk (Commissie van Beheer) ging uiteindelijk overstag omdat die inzag dat er draagvlak was voor ons initiatief, geeft Anne aan. Het viertal mocht het gebouw tegen een bepaalde huur voor drie jaar gebruiken en zo tijd krijgen om vorm te gaan geven aan een toekomstig Dorpscentrum. Al in mei 2014 was de benaming Dorpscentrum geboren. Voorwaarde van de PGO was dat al het werk door vrijwilligers zou worden gedaan. Op dinsdag 20 mei 2014 werd de eerste inloopochtend georganiseerd die door een groot aantal belangstellenden werd bezocht. De nadruk lag op het werven van vrijwilligers en de respons bleek boven verwachting. De officiële in gebruik name vond plaats in oktober 2014. De inloopochtenden op de dinsdagmorgen bleven een succes, vooral voor de bewoners van Wijckerslooth en hun rolstoelrijders. Jottem zorgde voor cake en boterkoek. Helaas heeft de coronapandemie een spaak in het wiel gestoken van deze inloopochtenden.

Intensieve renovatie

In de jaren daarna werd het Dorpscentrum grondig gerenoveerd tot een gebouw met een ruim aantal kamers en zalen voor de huurders. Dankzij werving ontstond een grote toeloop van nieuwe huurders, maar ook oude huurders bleven. Na deze ingrijpende verbouwing voldeed het Dorpscentrum aan de eisen van deze tijd. De verschillende huurders brengen een gevarieerd aanbod aan activiteiten: van kerkdiensten tot lezingen en bankzaken (RABO) en van inloopmiddagen voor eenzamen tot buitenschoolse opvang. Het is slechts een greep uit de vele activiteiten.

Vrijwilligers: de kurk waarop Dorpscentrum drijft

De vrijwilligers zijn een onmisbare steunpilaar voor een goede voortgang. “Immers, de huurders moeten ontvangen en gefaciliteerd worden. Niet alleen overdag, maar ook ’s avonds. Er moet altijd iemand in het gebouw zijn voor de huurders”. Anne heeft zich vooral beziggehouden met vrijwilligerszaken zoals de intake van nieuwe vrijwilligers en vooral de grootste klus: het maken van de weekroosters voor gastvrouwen en gastheren. “Dat heb ik gelukkig niet alleen hoeven doen. We vormen al een aantal jaar met z’n drieën een Roosterteam. Ook al zijn er best veel gastvrouwen en-heren. De kunst is om iedereen op hun voorkeurtijd te kunnen inzetten. Als vrijwilligers door uiteenlopende omstandigheden plotseling noodgedwongen afzeggen vraagt dit extra werk voor de roostermaker en moet een nieuw rooster opgesteld en gemaild worden”, legt Anne uit.
“Ik heb me nu na al die jaren teruggetrokken uit het Roosterteam. Gelukkig heb ik een opvolger. Dit betekent niet dat ik gestopt ben als vrijwilliger voor het Dorpscentrum. Ik blijf betrokken als gastvrouw en blijf me bezighouden met het inwerken van nieuwe vrijwilligers”.

Mededelingen

Contactformulier

VOOR EEN KLACHT, EEN VERBETERSUGGESTIE OF EEN COMPLIMENT

Deze website gebruikt cookies om u de beste ervaring te geven. Door verder te gaan, gaat u akkoord. lees meer