Activiteit

Herdenking Keti Koti

Herdenking Keti Koti



Op vrijdag 16 juni herdenkt Oegstgeest dat het dit jaar 150 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. U bent van harte welkom voor een mooi programma in het Dorpscentrum. 

Programma Keti Koti 

Inloop (muziek, hapje, drankje)
Welkomstwoord door de burgemeester van Oegstgeest
Jacintha Groen, drijvende kracht achter Keti Koti in Leiden, vertelt over de invloed van het Nederlandse slavernijverleden en hoe de gevolgen daarvan voor de nazaten van de tot slaaf gemaakten tot in het nu voelbaar zijn. 
Uitwisseling, nagesprek over het thema aan een gesprekstafel met Noah Stewart

 

Plus:

Marrondans en -percussie door Kula Skoro, o.l.v. Jose Toja.
Er zijn drankjes en Surinaamse hapjes. 
In de zaal worden kunstwerken tentoongesteld van kinderen van de Daltonschool, over het thema vrijheid. 

Achtergrond

 2023 is een bijzonder jaar omdat het dan 150 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. 

Formeel werd de slavernij 160 jaar geleden al afgeschaft. Maar toen werd nog wel bepaald dat een groot deel van de tot slaaf gemaakten nog 10 jaar onder staatstoezicht op de plantages moesten blijven werken. Vandaar dat pas in 1873 de tot slaaf gemaakten daadwerkelijk vrij werden. 

Keti Koti is de naam die voor deze herdenking gebruikt wordt en dit betekent ‘verbroken ketenen’, verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakten vastgezet werden.

Tijdens de Oegstgeester herdenking op vrijdag 16 juni is er in het Dorpscentrum een interessant programma met een presentatie door Jacintha Groen over de invloed van het slavernijverleden van Nederland en de gevolgen daarvan voor de nazaten van de tot slaaf gemaakten die tot op heden voelbaar zijn. Jacintha Groen is de drijvende kracht in Leiden op het gebied van de Keti Koti-herdenking en viering. 

Daarnaast zal de groep Kula Skoro, onder leiding van Jose Toja, marron dans en percussie presenteren. Marrons zijn nakomelingen van tot slaaf gemaakten die zich bevrijd hebben van slavernij en daarna leefgemeenschappen hebben opgezet in de binnenlanden van Suriname. 

Ook is er tijdens de herdenking een gesprekstafel voor een uitwisseling en nagesprek over het thema van deze dag. 

De toegang is gratis. U bent van harte welkom! 

 

 

 

Mededelingen

Contactformulier

VOOR EEN KLACHT, EEN VERBETERSUGGESTIE OF EEN COMPLIMENT

Deze website gebruikt cookies om u de beste ervaring te geven. Door verder te gaan, gaat u akkoord. lees meer